CONTIMETA FÖRPACKNINGSTEKNIK
Contimeta har byggt upp erfarenhet i förpackningsbranschen sedan år 1932.
Utbudet är brett, terminologin är omfattande. Det finns många
olika förpackningsaktiviteter, till exempel sträckfilmning, bandning (som även kallas
för strapping och dessutom kan delas upp i plastbandning och stålbandning), flowpack,
topparkspåläggning, krympfilmning, och så vidare. En sträckfilmsmaskin kallas även för pallinplastare eller sträckfilmare. Sträckfilm kallas också för sträckplast eller sträckfolie.
Vi saluför sträckfilmsmaskiner av bland annat Robopac, som är världsledande inom sträckfilmning.
Sortimentet omfattar sträckfilmsrobotar, sträckfilmsmaskiner med vridbord, (halvautomatiska) sträckfilmsmaskiner med roterande arm och helautomatiska sträckfilmsmaskiner.
![]() |
En pall inplastad i sträckfilm och ett toppark på toppen av pallen |
Sträckfilm som transportförpackning
Sträckfilm, en bra lösning inom förpackning!
Sträckfilm används för att säkra pallgods under transport och skyddar godset mot smuts och väta. Sträckfilm appliceras antingen för hand eller med hjälp av en sträckfilmsmaskin som lägger filmen tätt runt godset. Denna förpackningsmetod ger ett snyggt och professionellt slutresultat. Sträckfilmen sträcks ut och lindas runt godset. Efter utsträckningen vill sträckfilmen gå tillbaka till sin ursprungliga längd och formar sig följaktligen tätt runt pallen. Sträckfilm är mycket motståndskraftig mot både punktering och rivning.
Försträckt film eller 'vanlig' sträckfilm? Plangjuten eller blåst? Maskinsträckfilm eller handsträckfilm?
Det kan vara svårt att välja rätt typ av sträckfilm men självklart bistår Contimeta gärna med rådgivning. Våra specialister inom förpackningsteknik hjälper dig gärna hitta den typ av sträckfilm som passar just ditt ändamål bäst.
![]() |
Halvautomatisk sträckfilmsmaskin Cobra 3 |
MASKINSTRÄCKFILM
De bättre sträckfilmsmaskinerna är utrustade med ett motordrivet försträckningsaggregat. Ju högre försträckningen är, desto lägre blir filmförbrukningen. Det är viktigt att filmen behåller sin ursprungliga bredd; den så kallade "neck down" ska vara minimal. Mindre förbrukning av sträckfilm är inte bara bra för plånboken utan också för miljön.
Använder man en sträckfilmsmaskin utan försträckningsaggregat kan man använda försträckt film. Försträckt maskinfilm är dyrare p/kg, men på lång sikt kan försträckt film dock visa sig vara den billigaste lösningen eftersom färre antal meter behövs per pall.
Maskinsträckfilm är antingen plangjuten (cast) eller blåst. Blåst sträckfilm har en större punkteringsstyrka än plangjuten film och har också bättre elastiska egenskaper. Den större styrka mot punktering är speciellt viktig när paketet som skall sträckfilmas har vassa kanter. Denna typ av sträckfilm passar speciellt bra för oregelbundet och tungt gods.
Typiska egenskaper av plangjuten sträckfilm är ljudlös avrullning och hög transparens.
![]() |
Mobil sträckfilmsmaskin eller sträckfilmsrobot Denna mobila sträckfilmare går själv runt pallen |
Vilken typ av sträckfilm eller vilken maskin eller verktyg (om det nu är en enkel despenser, en sträckfilmsrobot eller en helautomatisk sträckfilmsmaskin) du än väljer, är det viktigt att verktyget/maskinen och förpackningsmaterialet passar ihop. Det lönar sig inte att spara på kvalitet; billig sträckfilm men många driftstopp kommer man ju ingenstans med. Billigt i början, dyrt i längden.
HANDSTRÄCKFILM
Förutom maskinsträckfilm saluför Contimeta också handsträckfilm. Handsträckfilm är, som ordet redan antyder, avsedd för handanvändning och används när förbrukningen är liten. De flesta handsträckfilmer kan också fås utan hylsa. En stor fördel är att dessa så kallade coreless rullar är mycket lättare att bära, en hylsa väger lätt en bit över en kilo. En rulle handsträckfilm utan hylsa väger inte mer än 1.7 kilo. Handsträckfilm kan fås i bredder mellan 10 upp till 50 mm. Vi har olika dispensrar som underlättar inplastningen med handsträckfilm. Kontakta Contimetas försäljningsavdelning för möjligheterna.
Klicka här om du vill lära dig mer om sträckfilm.
![]() |
Olika handdispensrar eller avrullare för sträckfilm |
BANDEROLLERINGSFILM | BANDEROLLSTRÄCKFILM
För att plasta in eller binda ihop långgods använder man banderollsträckfilm. Banderollsträckfilm eller banderolleringsfilm som denna typ av film också kallas är lite tjockare än vanlig sträckfilm. Hanteringen sker med en horisontell sträckfilmsmaskin som lägger en så kallad sträckfilmsbanderoll runt godset. För inplastning av produkter med en mindre diameter används film med 125-150 mm filmbredd. För att binda ihop eller skydda betydande större produkter (tänk till exempel på byggpaket för monteringsfärdiga lusthus) kan även vanlig maskinfilm användas. Banderolleringsfilm finns också för manuell sträckfilmning, kontakta oss för mer info eller gå in på fliken handsträckfilm på Contimetas webbplats.
![]() |
En horisontell sträckfilmsmaskin för inplastning av produkter med avlång form |
TOPPARK
För att skydda pallens ovansida mot smuts och väta kan man använda ett toppark eller så kallad topparksfilm. På översta bilden i det här inlägget ser man hur en lastpall försedd med ett toppark ser ut. I regel appliceras ett toppark eller 'top sheet' som det kallas på engelska för hand. För manuell applicering levereras toppark i perforerat utförande. Vi har dock också toppark för maskinell hantering. Dessa topparksfilmer appliceras med hjälp av en topparkspåläggare alternativt toppfilmsmaskin. För att förhindra driftstopp är det viktigt att dessa filmer för maskinell hantering har goda antistatiska egenskaper.
Kolla också gärna in vårt utbud av Sanstrap sträckband. Detta sträckband kan användas som alternativ till (hand)sträckfilm.

Vill du läsa mer om Contimetas sortiment inom förpackningsteknik? Klicka här. Ta gärna en titt på vår förnyade webbplats eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon.
Copyright © Contimeta 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar